dagje zeilen op de Stedemaeght .....

Voor mijn 63e verjaardag kreeg ik van Anke, Jeroen en de kinderen een heel leuk cadeau: een dagje zeilen op de Stedemaeght, een bark uit 1926. Na een leven als walvisjager en baltictrader begon zij aan haar derde leven als een zeilschip, te weten een driemastbark, geschikt voor feesten en partijen. Het schip heeft een rijk verleden: in 1926 in Oslo van stapel gelopen, na twintig jaar walvisjacht omgebouwd voor de vrachtvaart, in 1991 naar ons land gehaald vanwege de fraaie belijning en omgetoverd tot een pronkstuk uniek en getuigd als driemastbark. Een waardig derde leven voor dit schip. Staande op het brede dek voelt iedereen zich een beetje kapitein als de statige "Stedemeaght" bewonderende blikken oogst. Het is de grootste driemaster op de Nederlandse binnenwateren.

Op vrijdag 26 juli 2019 werd het cadeau verzilverd: Anke en ik gingen aan boord van de Stedemaeght. Aanmelden en aan boord in de Bataviahaven om 09:30 ... vertrek uit de haven om 10:10, na een introductiepraatje van de eerste stuurman. We hadden er echt vet veel zin in, maar wat wil je met een strakblauwe hemel, een heerlijk zonnetje en jazeker, een windje 3 á 4 Bft. .... het werd een echt vader-dochter uitje ... Was het aanvankelijk de bedoeling om mee te varen van Lelystad naar Urk, vanwege planning en beschikbaarheid werd het een retourtje Lelystad-Hoorn.

Op motorkracht de haven uit, langs het kunstwerk de gehurkte man, richting het ruime sop. Zodra we de haven uit waren werden de zeilen gehesen .... één-voor-één, voornamelijk op handkracht, waarbij assistentie door de gasten zeer welkom was. Sterker nog: je werd als gast door de bemanning zeer vriendelijke maar direct gevraagd of je ook even wilde helpen .... de meesten waren daar zeker toe bereid.

Eenmaal 'onder ziel' werd koers gezet ri. Almere, langs de Oostvaardersdijk om vervolgens, na een paar mijl, stuurboord te gaan ri. Hoorn. Wat hebben we genoten: een prachtige driemaster, vol in de zeilen; een stralend zonnetje compleet met een heerlijk fris briesje. Genieten met volle teugen heet dat ...

Tussen de middag werd er aan boord een heerlijke lunch geserveerd. Geen 'weekend-bolletjes' of kleine croissants .. nee heerlijke, grote luxe broodjes met diverse soorten beleg of salade ...bijgestaan door een zeer vriendelijke bemanning. Het was, net als de reis zelf, helemaal topppp.

Aangekomen in Hoorn hadden we ruim anderhalf uur de tijd om te passagieren in Hoorn ... alle gasten dwarrelden uit over de kade ri. het oude centrum van Hoorn. Anke en ik streken neer op een van de terrasjes die we op onze tocht tegen kwamen. Na een koel en verfrissend drankje zijn we nog even door het oude Hoorn gelopen. Echt een leuk, gezellig centrum met een ruim aanbod van allerlei, voornamelijk kleinschalige winkeltjes. Uiteraard ontbraken ook de (eet)cafés en terrasjes niet.

De terugweg werd op motorkracht gevaren; vanwege de windrichting (lichtelijk NO) was 'varen onder zeil' niet mogelijk, in ieder geval niet als het schip weer rond 17:30 wilde afmeren in Lelystad .... De temperatuur in het zonnetje was inmiddels behoorlijk opgelopen, maar 'met de wind op de kop' was het vooral op de boeg van het schip heerlijk toeven. En dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan.

Al met al werd het een heerlijke, zeg maar gerust onvergetelijke vader-dochter-dag ... het was meer dan TOP. Anke, Jeroen, Jonna en Ilona: nogmaals heel hartelijk bedankt voor dit prachtige cadeau. We hebben het echt heerlijk gehad en zelf zal ik deze belevenis niet snel vergeten ....